20100304 Taj Mahal en Fort Agra, retour Delhi + foto's

4 maart 2010, Agra:
Ze waren er al om half zeven, ruim op tijd dus. Eerst een heel kort stukje met de auto, tot de grens waarbinnen geen auto's mogen komen en daarna verder met de rikja. Tenminste, wij hadden gekozen voor de riksja, de goedkoopste manier, want voor 100 roepies trapt die beste man zich de longen uit z'n lijf, maar het kon ook met de electrische auto, paard en wagen of zelfs kameel en wagen. Voor de ingang wemelt het van de handelaren die je allerlei dingen proberen aan te smeren, maar mijn gids had me al gewaarschuwd daar niet in te trappen. Hij moest dat van te voren doen, want als hij mij vlak voor de neus van de handelaren waarschuwde, liep hij het risico een pak slaag te krijgen. De handelaren dus links laten liggen, en op weg naar de ingang. Daar stond inmiddels al een lange rij, er komen jaarlijks zo'n twee miljoen bezoekers, en ik wilde al netjes achteraan aan sluiten, maar mijn gids sleurde me mee en plantte me voorin in de rij. Volgens hem mocht dat omdat ik al een ticket had, maar volgens mij was dat bullshit. Heb maar niet geklaagd.
Even een stukje geschiedenis:
De Taj Mahal is gebouwd door de Moghul Shah Jahan voor zijn geliefde vrouw Arjumand Bano Began die de bijnaam Mumtaz Mahal, parel van het paleis had. Ze overleed op 38-jarige leeftijd in het kraambed bij de geboorte van hun 14e kind, een meisje. Van die 14 kinderen zijn er overigens maar 6 in leven gebleven. Shah Jahan had drie vrouwen, maar de andere twee waren politieke huwelijken waar geen kinderen uit voort kwamen, het huwelijk met Mumtaz was een puur liefdeshuwelijk. Op haar sterfbed had Mumtaz Shah Jahan drie beloften laten doen: hij mocht niet meer trouwen, hij moest een monument voor haar neer zetten en dit monument zou qua schoonheid nooit meer door iets anders ingehaald of geëvenaard kunnen worden. Voor zichzelf had Shah Jahan een kopie in gedachten aan de andere kant van de heilige Yamuna rivier, maar dan in het zwart. De fundamenten daarvan zijn gelegd, maar voor het zover kwam, werd hij afgezet door zijn eigen zoon Aurangzeb die overigens ook al zijn eigen broers doodde. Shah Jahan werd gevangen gezet in Fort Agra, vanwaar hij een uitzicht had op de Taj Mahal. Hij mocht er alleen maar naar kijken, maar aan komen niet. De beide dochters van de Shah waren ook in het Fort ondergebacht, zij hebben de Shah de laatste zeven jaar van zijn leven verzorgd. Waarschijnlijk met enkele honderden helpers, want zo ging dat in die dagen, alleen is maar niet alleen. De Taj Mahal is in 22 jaar tijd gebouwd en was in 1653 gereed. Het witte is wit marmer en het is rijkelijk ingelegd met half edelstenen. Rood en wit zijn de kleuren van de Moghuls, het gebruik van bogen is een eigenschap van de moslims en de Moghuls waren moslims. De Taj Mahal is volledig symmetrisch, ook een eigenschap van de Moghuls, is 56 meter breed en 58 meter hoog en staat op een 10.000 vierkante meter groot wit marmeren platform. De materialen kwamen over de hele toen bekende wereld vandaan. Zo kwam het marmer uit België (maar volgens mij heb ik hier de gids verkeerd verstaan). De vier minaretten staan niet loodrecht, maar hangen als het ware naar buiten, zodat ze, bij een aardbeving, niet op de Taj Mahal zouden kunnen vallen. Dan zijn er nog enkele legenden: na het voltooien zou hij de handen van de arbeiders hebben laten afhakken zodat ze nooit meer zoiets moois zouden kunnen maken. De belangrijkste architect was Isa Khan. Hij zou, om de pijn van Shah Jahan te kunnen voelen, zijn eigen vrouw op gruwelijke manier hebben laten vermoorden, daarna zou hij het visioen van de witte en de zwarte Taj Mahal gekregen hebben.
De Taj Mahal is de ultieme uiting van de pijn die liefde teweeg kan brengen.
Ok, toen ik er aan kwam, kreeg ik spontaan kippenvel, en dat 's-morgens om half acht bij ca 32 graden. Het is echt zo'n schitterend gebouw, zelfs foto's kunnen het niet beschrijven.
Ik ben al met al circa 3½ uur in de Taj Mahal geweest en heb van iedere seconde genoten. Daarna werd het tijd voor het volgende hoogtepunt: Fort Agra.
Tussendoor nog wel even bij de nazaten van de originele handswerklieden langs geweest. Ze bewerken nog steeds met de originele gereedschappen op authentieke wijze het marmer om het met half edelstenen versieren. Leuke demonstratie, maar natuurlijk wordt er geprobeerd om je wat aan te smeren. Ben er niet ingetrapt, ik word al een steeds hardere bikkel. Of asocialere.
Goed, Fort Agra of Lal Qila, het Rode Fort van Agra. Dit fort is gigantisch, de muren om het fort zijn in totaal zo'n 2½ km lang. Slecht 17% van het totaal is nu te bezoeken, maar daar ben je wel even mee zoet. Een groot deel van de overige 83% wordt nu nog door het leger gebruikt. Het Fort is gebouwd door de opa van Shah Jahan, Shah Akbar. Begonnen in 1565, gereed in 1571. Je ziet er niet aan af dat het een haastklus geweest is. Bij binnenkomst verwacht je er in eerste instantie niet zo veel van, gewoon een grote hoop rood zandsteen denk je, maar als je verder naar binnen gaat, ontdek je pas de ware schoonheid van het geheel. Binnen in het fort zouden zo'n 500 gebouwen hebben gestaan. Een aantal daarvan is door Shah Jahan plat gegooid, waarna hij er een mooi paleis heeft laten neerzetten. Dit paleis zou later zijn gevangenis worden. Het Fort alleen al is een bezoek aan Agra waard!
Na het Fort nog heerlijk gegeten en vervolgens terug naar Delhi. Was weer een lange rit, maar mijn chauffeur maakte er weer een speciale ervaring van. Hij was denk ik een beetje pissig op iedereen, want hij zat de andere weg gebruikers maar af te snijden en als iemand het waagde om hem in de weg te zitten, ging hij er kwaad naast rijden en schonk ze het Boze Oog en de Vuile Blik. Het was nog erger dan op de heenweg. Ik heb er weer wat van gezegd en dat heeft toch wel effect gehad. Ongeveer 200 meter. Oja, hij reed ook een koe half aan, al kon hij hier weinig aan doen, want die koe glipte voor een vrachtwagen, die we net aan het inhalen waren, langs. Raakte denk ik de spiegel en de rechterdeur. Had je de chauffeur op de vrachtwagenchauffeur moeten horen schelden. Om een uur of negen was ik weer op m'n plekje in Delhi.
In Agra eindelijk postzegels kunnen kopen voor de kaarten die ik al in Panjani in Goa gekocht had. Nou nog een brievenbus.

Ok, de foto's:
De riksjarijder-De entree van de Taj Mahal, gelukkig loodste de gids me er zo langsEn dit is nog maar een van de vier poorten tot het complex, vanaf de buitenkant gezienBij de poortNa de eerste poort, moet je door een tweede poort en zie je de Taj Mahal al schitterenZe komt steeds dichterbijEn daar is ze dan in al haar schoonheidHier kreeg ik spontaan kippenvelEr ligt een prachtige tuin omheenMijn gidsWat is ze mooi!En dan kom ik er met m'n dikke harses voor staanHoezo toeristenplaatje?Bedoeling was, dat ik boven de Taj Mahal sprong, maar helaas, dat lukte niet helemaal. Daarna zag je iedereen springen , dat was wel grappig.en zo heb ik nog een paar honderd foto'sDe muren zijn schitterend ingelegd met half edelstenenDit is één enkele marmeren plaat, alles om de bloem heen is zorgvuldig weggebeiteld. Als er wat fout ging, moest de hele plaat overnieuw. Er werkten drie mannen tegelijk aan. Ik denk dat je degene die wat fouts doet wel kan vermoorden...De heilige Yamuna rivier stroomt er vlak achter en komt ook bij DelhiOK, laatste plaatje van de Taj MahalKameel en wagenDe stenen worden helemaal in model gemaaktNa afloop kreeg ik een demonstratie bij de nazaten van de originele slijpers. Ze verrichten nu nog werkzaamheden aan de Taj MahalFort Agra vóór 1080 gebouwd. Het er binnen gelegen paleis is gebouwd door dezelfde Mughal (Mogul in ABN) die de Taj Mahal heeft gebouwd, Shah JahanHet FortDaar staat-ie dan voor het binnenfortNog steeds in het FortDoorkijkje vanaf de gang in de slaapkamer van de grote man. Jonge deernen huppelden hier met parfum rond, zodat de baas zachtjes wakker kon worden.Shah Jahan werd afgezet door zijn eigen zoon en hier opgesloten, dit was zijn uitzicht.Hij mocht wel iedere dag naar het graf van zijn geliefde kijken, maar kon het niet aan raken. Het zal je kind maar wezenIs ook geen lelijk plekjeAls verdediging, liepen er in deze tuin tijgers rond en andere wilde dieren rondDe slotgracht was het domein van krokodillen en op de muren stonden de soldatenDe paleismuren aan de ene kanten de andere kantDit is de kamer van een van de twee dochters van  Shah JahanDe binnentuinFort Agra is eigenlijk meer een Fort rondom een paleisHet paleisIedere vrijdagochtend werden hier de staatszaken afgehandeldDaar zat de Moghul met zijn adviseurs en vrouwen. In de zaal waren de afgevaardigden vanuit het hele Rijk met tolkenEr bevindt zich ook een moskee op het terreinMijn lunch in Agra. Na de lunch eindelijk postzegels kunnen kopen en daarna gingen we terug naar Delhi

Laatste foto's

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer